fredag 9 december 2011

Charlotte Hassel av Frida Skybäck

När denna bok damp ned i brevlådan för ett par veckor sedan blev jag väldigt glad. 1700-tal, Stockholm, kärlek, intriger och politiska rävspel - kan det bli bättre? Ni som har följt bloggen ett tag vet att min läslust inte är på topp så därför blev jag lite orolig att boken skulle ta flera månader att läsa. Men icke! Tre kvällar var allt som behövdes.

Charlotte Hassel handlar om just kvinnan Charlotte Hassel. År 1758 är Charlotte 16 år, upp över öronen förälskad och hemligt förlovad med Axel Gyllenstierna. En fruktansvärd händelse gör dock att Charlotte måste fly landet hals över huvud. År 1777 bor Charlotte i England, är en stark kvinna och har ett bra liv på ett fint gods. Hon nås av beskedet att en familjeangelägenhet kräver hennes närvaro i Sverige. Med hjärtat i halsgropen gör hon den långa resan tillbaka till sitt hemland och sin ännu inte glömda Axel.

Frida Skybäck skriver med ett otroligt driv och det är inte konstigt att det bara tog tre kvällar för denna läströtta människa att läsa ut den. Hade jag varit vid mina sinnens fulla bruk hade denna bok lästs ut på en kväll.
   Jag älskar verkligen Fridas miljöbeskrivingar och det märks att hon har lagt ner stora resurser för att få det så trovärdigt som möjligt. Här finns frasande kjolar, leriga gator, hårt åtdragna korsetter och män med stångpiskor. Mums! Och jag gillar verkligen Charlotte också. Hon är som en häftig blandning mellan en marängbakelse och en ninja. Hon är en riktigt bra karaktär och jag hade gärna träffat henne i fler böcker.

Ett litet P.S vill jag lägga till. Om du läser boken på bussen (vilket jag gjorde) kan du ju alltid varna dina medresenärer som tjuvläser om de otroligt detaljerade kärleksscenerna. Här går det riktigt hett till och jag rodnande både en och två gånger.

Bild och rec.ex från Frank förlag.

4 kommentarer:

 1. Hahahah, blanding mellan marängbakelse och ninja! Unerbart och så himla träffande. Jag gillade också den här boken, men var rätt skeptisk till sexscenerna. Det blir oftast taffligt i böcker. Skybäck klarar det med nöd och näppe, men hade nog varit bättre utan detaljerna, tycker jag själv.:)

  SvaraRadera
 2. Hehe, kul att du gillar =) Ja, jag var också lite skeptisk till dem. Men man får ju ge henne att hon verkligen var detaljerad.

  SvaraRadera
 3. På vilka sidor hittar jag kärleksscenerna? Vore intressant att jämföra dem med mina tidigare läserfarenheter.

  SvaraRadera
 4. Krissi: De hittar du lite över allt i boken. Lättast är nog om du läser hela, för jag kommer inte ihåg exakt vilka sidor de är på.

  SvaraRadera

Din kommentar betyder mycket för mig. Tack!