tisdag 3 april 2012

Den där rösten.

Jag har varit med om något helt nytt. Vi tar det från början. Jag älskar ju (som tidigare nämnt) Molnfri bombnatt och när jag var på bibblan tänkte jag låna något annat av Vibeke Olsson. Valet föll på Murkronan som ljudbok. In med boken i telefonen och glad i hågen ger jag mig ut på promenad. Stopp! Detta gick inte alls. Uppläsarens röst jag så att jag inte kan koncentrera mig på bokens handling. Den där rösten stör och berör.
Den där rösten tillhör Hedwig i Molnfri bombnatt. Irene Lindhs (hon som har läst in boken, alltså) röst hör inte hemma i antikens Rom utan tillsammans med Hedwig på Berlins sönderbombade gator. 
Så gick det med med min lyssning av Murkronan. För mig var det helt nytt att jag inte kan lyssna på en bok för att uppläsaren hör hemma någon annan stans.

5 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt inte alls tänkt på detta men det är ju förstås sant! Jag har mest tänkt att vissa röster inte alls passar med boken och man får upplevelsen helt förstörd. Tvärtom förstås också. Att man skulle helt skulle förflyttas till en annan bok pga rösten är ju rätt givet att man måste kunna bli förstås! Speciellt när det är en favoritbok. Älskar för övrigt också Molnfri bombnatt.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för mig var det ju också helt nytt. Men det gick verkligen inte att lyssna färdigt!
   Det brukar ju vara bra när det är samma uppläsare till exempelvis en trilogi, men inte nu när det är en helt annan bok.

   Radera
 2. Det har jag nog inte upplevt, att rösten hör hemma någon annanstans. Men däremot har jag slutat lyssna på ljudböcker efter bara några meningar för att rösten helt enkelt bara var fel, fel, fel. Jag kan inte lyssna på ljudbok om jag inte gillar rösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du har sluppit det =) Åh, jag har också slutat lyssna när rösten har stört mig. Det spelar egentligen ingen roll hur bra boken är om uppläsaren är usel.

   Radera
 3. Det har jag ännu inte varit med om! men har däremot slutat lyssna för att jag inte gillar uppläsaren!

  SvaraRadera

Din kommentar betyder mycket för mig. Tack!