tisdag 24 maj 2011

Barfota änglar- Linnea Willén

En sann historia om två svenska tonårstjejers flykt.

Om jakten på spänning och ett bättre liv i Asien.


20-åriga Linnea och 18-åriga Emma står inte ut med livet i Sverige så de bestämmer sig rymma och hitta en bättre tillvaro någon annanstans. De lämnar en lapp i lägenheten i Tomelilla där det står att de åkt frivilligt och att de inte vill bli eftersökta. De har hört att värdinnejobb på klubbar i Tokyo är välbetalda och spännande och med sina sista pengar tar de sig hela vägen dit. 

Verkligheten blir inte alls som de tänkt sig. Bakom de neonglimrande fasaderna finns en värld av beräknande svek, utnyttjande, sprit och droger. Men Linnea och Emma har varandra, och tillsammans kämpar de för att överleva i den onda spiral som drar dem längre och längre ner i destruktiviteten. 


Barfota änglar är 116 sidor av ren och skär ångest. Jag brukar inte läsa sådana här böcker. Böcker om trasiga människors historia. Det brukar inte ge mig någonting, förutom dåligt samvete.Så därför vet jag inte riktigt varför jag valde att läsa denna ändå. Kanske var det för att den inte verkade vara som alla andra sådana här böcker. Den handlar inte om ett barn som har blivit utsatt för övergrepp och sedan berättar sin historia som vuxen och stark. Eller gör den kanske det ändå?
Linneas berättelse hoppar i tiden; före Japan, Japan och efter Japan. Det är ett väldigt bra och spännande sätt att berätta denna grymma historia på. Jag vill inte avslöja för mycket om handlingen, men jag måste säga att denna bok berörde mig mer än jag trodde. Den är totalt utlämnande, rak och ärlig. Det som gör boken ännu bättre är Linneas vackra språk. Det flyter fram som hård och hjärtlös poesi.


Favorit: Det finns ingen helspegel, jag böjer mig lite fram för att kunna bedöma mig i spegeln ovanför skrivbordet. Vänder mig sidledes för att se om magen putar; se om jag behöver dölja och avsky några av mina 55 kilon. Jag tittar i spegeln för att se om jag behöver hata mig själv och klösa mig över handlederna som straff för all mat jag ätit, all mat jag inte har haft vett att neka.


(Boken har jag köpt.) 

2 kommentarer:

  1. Oj, det later intressant, jag laser garna, det later valdigt bra!

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag absolut att du ska göra. En väldigt stark historia!

    SvaraRadera

Din kommentar betyder mycket för mig. Tack!