måndag 30 maj 2011

Flickan med snö i håret- Ninni Schulman

Ondskan lurar mitt ibland oss ... 

En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv. 

En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar. 

Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Snart inser hon att den fridfulla bygden bär på hemligheter som vissa gör vad som helst för att dölja.Jag är, som sagt, ingen expert på deckare. Men jag tänkte ändå försöka recensera den här boken, för jag tyckte faktiskt om det rätt så mycket. Egentligen kan jag nog inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att jag gillar den. Snarare är det nog avsaknaden av vissa typiska element i en deckare som jag gillar. Här är ingen tjock, frånskild, nästan pensionerad polis som dricker äckligt automatkaffe och lyssnar på Vivaldi. Inte heller är här med någon yngre, kvinnlig polis som ingen tror på, men som ändå löser hela skiten själv. Flickan med snö i håret  är modern. Det Facebookas hej vilt och det finns faktiskt någon på polisstationen som kan något om datorer. Den kvinnliga polisen Petra är som vilken annan polis som helst och får inte någon "klapp i baken" av sina manliga kollegor. Kryss i taket säger jag!
Mordgåtan i sig kanske inte är den mest spektakulära och slutet känns faktiskt lite stressat. Men det gör inte så mycket eftersom persongalleriet är väldigt bra. Magdalena känns mycket trovärdig och äkta. 
 Flickan med snö i håret är Schlmans första roman och jag tycker hon har lyckats riktigt bra. Tror nog inte man behöver vänta så länge på andra delen i denna, förmodade, serie om det kriminella Hagfors.


Favorit; Det är nu tiden går av, tänkte Ernst medan han gick tillbaka ut i köket där Gabriella satt kvar, stel och med uppspärrade ögon. Från och med nu är inget längre detsamma. Om Hedda är död kan jag aldrig vara i det här rummet igen, jag kan inte leva.


(Boken har jag köpt.)
  

4 kommentarer:

 1. Haha, tyckte att du lyckades rama in klassiska deckarfunktioner riktigt bra :)
  Har varit lite nyfiken på den här men än så länge ligger den ganska långt ner på läslistan...

  SvaraRadera
 2. Jag borde väl egentligen inte tacka, eftersom det är tråkigt att deckare ofta är så förutsägbara, men tack ändå =) Och ja, du kan nog vänta med att läsa den =)

  SvaraRadera
 3. Spännande, håller verkligen med om din typiska deckare beskrivning. Så den kan jag nog tänka mig att läsa, så jag får läsa något annorlunda. =)

  Läste Askungar nyss och den passar verkligen in på din beskrivning, gillade den dock konstigt nog.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag har också hört att Askungar ska vara så där bra/dålig =)

  Tycker absolut att du ska läsa Flicka med snö...

  SvaraRadera

Din kommentar betyder mycket för mig. Tack!