tisdag 19 april 2011

Alltför nära- Linwood Barclay

17-årige Derek har kommit på den perfekta planen för att kunna få vara ifred och hångla med sin tjej. Han ska gömma sig i sin bäste väns hus när familjen reser bort. Men bara en kort stund efter avfärd kommer familjen tillbaka och Derek gömmer sig i källaren. Plötsligt ringer det på dörren. Sen hör han de första två skotten, ett skrik och sen ett skott till. Fotsteg närmar sig, dörren till källaren öppnas...

När familjen Cutters grannar, den socialt välanpassade familjen Langley, skjuts till döds i sitt hem i den slumrande småstaden Promise Falls, börjar gamla synder flyta upp till ytan. Rädslan håller familjen Cutter i ett järngrepp. Mönstret blir tydligare och tydligare. Har mördaren verkligen gått till rätt hus?Det är väl lika bra att erkänna direkt. Mina förväntningar på Alltför nära var skyhöga och jag blev besviken när jag hade läst ut den. Fattar Linwood inte att han måste skriva en lika bra bok som den första? Jag gick och muttrade i flera timmar efter att ha läst ut den. Tänkte skriva massa fula ord om den här på bloggen. Men när man har sovit på saken kan man ju se saker i ett nytt ljus.


Trots att jag inte tyckte lika mycket om Alltför nära som Utan ett ord är det absolut inte en dålig bok. Den är faktiskt väldigt bra. När halva boken är läst är jag så förvirrad över alla trådar att jag undrar hur Linwood ska kunna få ihop det här. Självklart tänker jag inte säga hur han gör det, men att han gör det kan du räkna med. Visst det kanske är lite förutsägbart och visst, vissa av karaktärerna känns inte direkt trovärdiga. Men vad gör det? Detta är en helt utmärk spänningsroman som är väldigt välskriven och passar perfekt för både regniga höstdagar och  soliga dagar på stranden.


Favorit: När vi släckte den kvällen kändes det som om vi äntligen kunde skönja ljuset i tunneln, som man säger. Det är lustigt hur fel man kan ha.


(Både bilden och boken är från Pocketförlaget)

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset, en ny författare för mig.

  SvaraRadera
 2. Håller med! Ska bli spännande att läsa nästa och se hur han lyckas med den!

  SvaraRadera
 3. Ah, jag avskyr nar man blir besviken pa en bok, den dar forsta kanslan ar varst. Och det sedan gar over sa ar det ett plus!

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset! Ska kasta mej till närmsta bokhandel och inhandla boken. Har sträckläst Linwood Barclay´s bok "Utan ett ord" och den var ruskigt bra!

  SvaraRadera

Din kommentar betyder mycket för mig. Tack!