torsdag 7 april 2011

Tema trio- 2000-tal

Tema trion från Lyran handlar denna gången om 2000-talet. Hon vill att vi ska berätta om tre romaner som gestaltar vår samtid. Här är mina.


1. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell handlar om Jenna som brottas med frågor och osäkerheten som hör tonåren till samtidigt som hennes mamma är sjuk i cancer. Det är en hjärtskärande roman som lyfter fram unga tjejers sårbarhet på ett vackert sätt. Jag har läst denna boken som vuxen och jag önskar verkligen att den var skriven när jag var 14 och hade konstant kroppsnoja.


2. Sex säljer. Inte bara i tidningsformat utan även i lite tjockare variant. Swing it! är skriven av Linda Unnhem och handlar om ett ungt par som vill testa lite nya saker i sänghalmen. Jag nämner inte denna bok för att den var lysande bra utan för att jag tycker att den belyser, på ett roligt sätt,  hur sex kan se ut bakom stängda dörrar.


3. Sex bakom stängda dörrar även temat på nästa bok. Fast på ett helt annat sätt. Ett fruktansvärt sätt. Ett sätt som faktiskt får mig att må illa och vilja sätta lås på min framtida dotters dator. Alexandramannen av Katia Wagner handlar om hur ett femtiotal (antagligen fler) unga tjejer har blivit lurade att ha sex med en man. Han kallar sig Alexandra på nätet och där utger han sig för att vara en vän dessa unga tjejer kan tala ut hos. Tyvärr gestaltar denna boken alltför väl vår samtid.

1 kommentar:

  1. Vilka spännande val du gjort. Den enda jag läst är I taket och det är ju en underbar ungdomsbok. Jag brukar läsa den högt i skolår sex...

    SvaraRadera

Din kommentar betyder mycket för mig. Tack!