tisdag 26 april 2011

Häxor!

Tematrion från Lyran denna veckan handlar om häxor i böcker. Det är ju lite svårt att definiera kanske. En häxa med vårta på näsan eller en häxa som botar brännskador med grötomslag? Jag lyckades trolla (hihi) ihop tre stycken olika =)

1. Den första boken jag kom att tänka på är Olov Svedelids Mor är ingen häxa. Min mamma brukade läsa högt ur den för mig och min syster när vi var barn. Sist jag träffade henne pratade vi faktiskt just om denna bok och hon sa att hon också tyckte den var bra.
Den handlar om Anders som är 11år och lever på slutet av 1600-talet. Hans mor Karna är en så kallad läkekvinna som hjälper sin grannar och vänner att bota olika krämpor. Elaksinnade rykten börjar gå i byn om att Karna är en häxa och hon förs bort för att ställas inför rätta. Anders blir ensam kvar i byn och i boken får man följa hans kamp för sin mors frihet.
Mor är ingen häxa har ingen sådan där sagohäxa i sig utan handlar om hur man behandlade kvinnor som ansågs vara häxor förr i tiden. Mycket läsvärd!

2. Nästa häxbok heter just Häxorna och är skriven av Roald Dahl. Jag läste aldrig den när jag var liten, så det är nog dags att pinna bort till bibblan och låna den snart.

3. Sista tipset är faktiskt en hel serie som heter Jarastavens vandring. Den är skriven av två personer som kallar sig Saga Borg. Serien börjar med en bok som heter Völvans dotter och den utspelar sig någon gång under folkvandringstiden i Sverige/Danmark. Här finns det inte heller några sagohäxor, men det finns gott om kvinnor som styr och ställer, kastar runor och förbannelser och står i kontakt med gudarna. Det är en väldigt bra och välskriven serie (även om den har jämförts med både Margit Sandemo och Jean M Auel.) som jag tycker är lite bortglömd.

2 kommentarer:

  1. Mor är ingen häxa är också en favorit, det finns många bra böcker om häxeriet i Sverige. Häxorna av Dahl är en måsteläsning om dy har missat den. Den är dråplig och rapp, som alla Dahlare...
    Jarstavens vandring har jag aldrig hört talas om, spännande! Tack för dina tips!

    SvaraRadera
  2. Mor är ingen häxa måste jag sätta upp på min läsa-lista.

    SvaraRadera

Din kommentar betyder mycket för mig. Tack!