torsdag 31 mars 2011

Kaos!

Senaste två veckorna har det varit otroligt mycket att göra i skolan. Alla lärarna väljer att lägga sin prov samtidigt. Suck och stön. Det är kul med plugg, men det ger inte mycket tid över till att läsa något skönlitterärt. Inte nog med att det är mycket i skolan, det ska sökas till högskolor, skickas intyg hit och dit och sen sist men absolut inte minst: Högskoleprovet på lördag!! Är svettig och nervös redan nu. 
Har någon av er skrivit det tidigare? Gick det bra? Har ni några tips till en novis?

1 kommentar:

 1. Nu har jag inte skrivit provet i den utformningen de har infört nu, men mitt bästa tips är detta: lägg upp och ta till vara på tiden!

  Särskilt på läsförståelsen där man har 50 minuter på sig att läsa igenom 5 tjorviga akademiska texter och sedan svara på frågor som i de flesta fallen är tolkningsfrågor.
  Jag brukar göra så att jag ger mig själv 8-9 minuter per text och försöker att hålla koll på klockan så att jag håller mig till det.
  Så läser jag igenom frågorna, läser igenom texten och om det är något jag känner igen från frågorna så markerar jag vid sidan om så att jag lätt hittar det i texten igen och sedan när jag har läst klart texten så fokuserar jag på frågorna - då man ofta måste ha en uppfattning om hela texten för att kunna svara på dem. Om det är någon fråga jag inte hittar svar på direkt (eller inom de där 8-9 minuterna) så går jag vidare till nästa text.
  När alla texter är färdiglästa så går jag tillbaka till texterna en efter en och fyller i svaren jag redan har svarat på och försöker sedan hitta rätt svar. (OBS! Jag skulle inte göra så om de redan har sagt "5 minuter kvar, fyll i era svar!" - då är det bäst att fylla i alla svar man är säker på först och sedan gå tillbaka till frågorna man är osäker på).

  På ordkunskapen, där man i genomsnitt har ca 22 sekunder per ord, så brukar jag alltid läsa igenom alla ord och svara på de ord jag vet vad de betyder. Sedan så går jag tillbaka och tar fråga för fråga och läser igenom orden igen och om jag inte kommer på vilket ord det är inom en kort stund (någon sekund) så stryker jag bara de ord jag vet att det INTE är och går vidare, samtidigt som jag fyller i alla svar jag är säker på. I slutet, när det är 5 minuter kvar, så har jag redan pappret ifyllt och kan ta den tid som är kvar att göra kvalificerade gissningar på de ord jag inte kan.

  Mitt främsta tips: Stryk alltid över! Stryk de svar du vet att det inte är, så har du några alternativ mindre nästa gång du läser frågan.

  Lycka till! :)

  SvaraRadera

Din kommentar betyder mycket för mig. Tack!